Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Χουλιγκανισμός & Ιδεολογία

Ποδόσφαιρο και Πολιτική ; Και όμως πάνε μαζί !
   Πυρήνες ακροδεξιών και ακροαριστερών υπάρχουν στις κερκίδες των γηπέδων ανάμεσα στο απλό φίλαθλο κοινό. Πολλές διαφορές  με ένταση και μίσος .
      Στο Αμβούργο  της Γερμανίας οι οπαδοί της Ζανκτ Πάουλι διατηρούν τον τίτλο της πιο αναρχικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αντιρατσιστές, αντιφασίστες, αντισεξιστές, ροκάδες  είναι μερικοί από τους οπαδούς που γεμίζουν ασφυκτικά το γήπεδο και διασκεδάζουν ανεξάρτητα από το αν η ομάδα τους κερδίζει ή χάνει.Η ομάδα αυτή είναι γνωστή και για τις ανθρωπιστικές της δράσεις όπως η διοργάνωση συσσιτίων στην πόλη.
  Κάποιες ομάδες σε Ισπανία και Ιταλία το βλέπουν διαφορετικά το θέμα.Στην Ισπανία η ομάδα της ακροδεξιάς είναι αυτή της Ρεάλ Μαδρίτης και συγκεκριμένα οι φανατικοί της ομάδας που λέγονται Ultras Sur και φέρουν ως διακριτικό την σημαία της Ισπανίας με το τσεκούρι , το σύμβoλο του φασισμού του δικτάτορα Φράνκο . Στην Ιταλία η ομάδα που χαρακτηρίζεται ότι υποστηρίζει τον φασισμό,την ακροδεξιά και τον ναζισμό είναι η Λάτσιο , η οποία υπήρξε και αγαπημένη ομάδα του Μουσσολίνι. Στις δυο αυτές κερκίδες δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σημαίες του Γ' Ράιχ .
     Στη Κύπρο έχουμε κυρίως τις  κερκίδες του ΑΠΟΕΛ από τη μία και της Ομόνοιας από την άλλη . Δεξιοί και ακροδεξιοί στους μεν και αριστεροί- ακροαριστεροί στους δε. Ελληνικές σημαίες και εθνικιστικά συνθήματα στη κερκίδα του ΑΠΟΕΛ, σφυροδρέπανα και συνθήματα υπέρ της... «17 Νοέμβρη» στο πέταλο των οργανωμένων της Ομόνοιας, καθώς και σημαία των κατεχόμενων.Σίγουρο είναι ότι δεν θα μπερδευτείς να ξεχωρίσεις ποια ομάδα αντιπροσωπεύει τι.
     Πηγές : https://www.newsbeast.gr/
                     https://www.athensvoice.gr/






   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου